Advies/ Keuzehulp

Welke poortopener of hekopener moet ik kiezen?

 Ons advies:  Maak even een foto van uw poort, en mail deze naar:

 info@poort-automatisering.nl   of stuur de foto via whatsapp naar 06 538 01 098.

Zodat we u kunnen adviseren welke opener voor u perfect is.

Of kijk even op "Flickr" voor door ons en klanten zelf gemonteerde automatiseringen.                   

         Helpdesk:      info@poort-automatisering.nl   of  via whatsapp / GSM 06 538 01 098.  

                      

Welke opener? Het antwoord op die vraag hangt af van een aantal factoren en van het type poort dat u heeft. Op deze pagina leggen we u uit waar u op moet letten.

Heeft u vragen of komt u er niet uit? Geen probleem. Bel gerust 06 538 01 098, stuur een e-mail naar info@poort-automatisering.nl, of vul het contactformulier op deze website in.

1. Welke soorten poortopeners en hekopeners zijn er?

 Lineaire hekopener of poortopener:

Bij veel opbouw-poortopeners staat er een getal achter de naam:  Bij de quiko neo 400 bijvoorbeeld, dan is de 400 de maximale uitschuiflengte van de plunjer, hoe hoger dit getal hoe sterker de motor is.  Bij ditec is dit 25-35-50 wat 250mm, 350mm en 500mm betekend.

Daarnaast is het van belang hoe uw poort gemonteerd is,  tussen metalen palen of tussen penanten.  en is natuurlijk de dikte hiervan heel belangrijk.

De poort hieronder in het buitengebied heeft de NEW NEO 600  Zeer sterke motoren, ook als het stormt.

 Lineaire poortopeners en lineaire hekopeners voor draaipoorten, bij Porttech Poortautomatisering.  Lineaire poortopeners en lineaire hekopeners voor draaipoorten, bij Porttech Poortautomatisering. Lineaire poortopeners en lineaire hekopeners voor draaipoorten, bij Porttech Poortautomatisering.

 
Ondergrondse hekopener of poortopener:

Hieronder de SUB 230v motoren, Netjes weggewerkt en gecoat in dezelfde kleur als de poort.

      Ondergrondse poort motoren bij Porttech.  Ondergrondse poort motoren bij Porttech.  Ondergrondse poortopeners en ondergrondse hekopeners bij Porttech.

Knikarm hekopener of poortopener:

Vooral veel gebruikt indien de poort tussen dikke penanten hangt.

 Knikarm poortopeners en knikarm hekopeners bij Porttech Poortautomatisering        Knikarm poortopeners en knikarm hekopeners bij Porttech Poortautomatisering Knikarm poortopeners en knikarm hekopeners bij Porttech Poortautomatisering 

Hekopener of poortopener voor schuifpoort:  Er bestaan 2 soorten schuifpoorten: Vrijdragende en poorten op rails.  Voor elk type is het gewicht van groot belang.  Daarom nooit een te lichte motor monteren.  

Ons advies:  Maak even een foto van uw poort, en mail deze naar:

 info@poort-automatisering.nl 

  Schuifpoort Poortmotor  Schuifpoort Poortmotor Schuifpoort Poortmotor

2. Welke poortopener of hekopener is geschikt voor mijn poort?

Er zijn schuifpoorten en draaipoorten. Op een schuifpoort kunnen uiteraard alleen schuifpoortopeners geplaatst worden. Voor een draaipoort kunt u kiezen uit drie verschillende soorten: lineair, knik-arm en ondergronds.

De poortopeners of hekopeners kunnen we grofweg onderverdelen  in vier groepen:

  • de lineaire poortopener, arm opener (voor draaipoorten)
  • de knik-arm poortopener (voor draaipoorten tussen gemetselde kolommen)
  • de ondergrondse poortopener (voor draaipoorten)
  • de schuifpoortopener

De lineaire poortopener - hekopener (arm opener)
Een lineaire poortopener (staat in lijn met de poort) is gemakkelijk te monteren. Dit is de meest populaire motor.

De poortopenershop heeft mechanische en hydraulische poortopeners of hekopeners in haar programma. De mechanische motoren werken met een in- en uitdraaiende spindel. Bij hydraulische motoren is dit een in- en uitschuivende cilinder. Deze zet de poort in beweging. Door het optioneel gebruik van eindschakelaars kan de poort exact afgesteld worden waar deze moet stoppen. Ideaal wanneer geen midden-aanslag gebruikt kan worden, bijvoorbeeld wanneer het wegdek oploopt.

Deze motoren worden geleverd met bevestigingslippen voor aan de poort en aan de poortpaal. In de meeste gevallen zijn dit schroef-lippen. (Er hoeft dus niet aan de poort gelast te worden.)
De kits worden compleet geleverd met motoren, besturingskast, ontvanger en handzender(s). Alle kits zijn uit te breiden met meer handzenders, beveiliging door middel van fotocellen, enz.  En elke kit kan uitgevoerd worden met WIFI of GSM module.

De lineaire motor is er in verschillende slaglengtes. Hoe groter de poortvleugel, des te groter moet de slaglengte zijn. In de productomschrijving kunt u zien voor welke poortvleugelbreedte de motor geschikt is.
De linaire motoren hebben een vaste driehoeksverhouding tussen het draaipunt van de poort en de draaipuntbevestiging van de motor aan de paal. Deze afstand bedraagt bij de meeste motoren tussen de 110 en 150 mm.

Knik-arm poortopener - hekopener
De knik-arm poortopeners of hekopeners zijn uitermate geschikt voor situaties waarbij de kolommen grote afmetingen hebben. Bijvoorbeeld bij gemetselde kolommen. Heeft u een poort of hek tussen brede gemetselde kolommen, dan is de knik-arm een prima oplossing. Deze kan met gemak de diepe ligging van de poort of het hek ten opzichte van de achterkant van de kolom overbruggen. Ze zijn er in meerdere uitvoeringen.

De ondergrondse poortopener - hekopener
Vindt u het niet mooi dat de poort of hek motor zichtbaar is dan is wellicht een ondergrondse motor een optie. Mooi verwerkt in de bestrating. Het enige dat zichtbaar is, is een deksel. De motorbak wordt in beton gestort. In deze motorbak wordt later de motor geplaatst. Bij dit type motor is er slechts 1 scharnierpunt bovenaan de poort nodig. De poort staat met de onderkant op de motor, dit is tevens het onderste scharnierpunt. In nieuwe situaties is dit geen probleem. Bij bestaande poorten vergt dit type motor echter wel meer aanpassings- en montagewerk aan uw poort. Bij een nieuwe poort kan met het ontwerp rekening gehouden worden met de ondergrondse aandrijving.

Voordeel van deze motoren is dat ze optioneel tot 180° open kunnen. Dit kan echter niet bij opbouwmotoren.
Er zijn ook ondergrondse motoren die in de standaarduitvoering al 180 ° open kunnen. 
 

Ondergrondse poortopeners en ondergrondse hekopeners bij Porttech.

De schuifpoortopener - schuifhekopener
De schuifpoortmotor wordt gebruikt voor rolpoorten op rails en vrijdragende schuifpoorten.
Over de gehele lengte van de poort wordt een tandlat geplaatst. De motor wordt op een fundament bij het portaal van de poort gemonteerd. Het tandwiel zet de poort in beweging.
De montage van deze motoren is relatief eenvoudig. Deze motoren zijn er in 24 Vdv en 230 Vac uitvoering. Er zijn motoren met een obstakeldetectie leverbaar. Deze voldoen aan de veiligheidsnorm NEN-13241-1. Bij zware schuifpoorten  adviseren wij het gebruik van veiligheidslijsten.
Schuifpoort Poortmotor 3. Welke factoren spelen een rol de keuze van een elektrische of automatische poortopener of hekopener?

Wat u moet weten!
De levensduur van een motor is afhankelijk van hoe hard hij moet werken.
Factoren als wind, gewicht van de poort, afmeting van de poort en het aantal malen per dag dat een poort open en dicht moet, zijn daarom ook van invloed op de keuze van het type motor. We noemen deze factoren de vermoeidheidsfactoren.

Onderstaand een korte uitleg over de factoren die de keuze van het type motor bepalen. En uiteraard speelt de factor prijs ook een belangrijke rol.

 Factor: prijs
Niet onbelangrijk. Natuurlijk wilt u zo weinig mogelijk geld uitgeven. Maar niet elke motor kan op elke poort gemonteerd worden. Hoe groter de poort en het gewicht van de poort, des te zwaarder zal de motor moeten worden. Bovendien is een beetje overcapaciteit wel zo prettig. En het financiële voordeel van een “goedkoop marktplaats-setje” bent u al lang vergeten als de poortopener u in de winter in de steek laat, of gewoon niet werkt na verloop van tijd. Goedkoop is zeker bij poortopeners duurkoop.

Factor: wind
Een van de belangrijkste factoren.
Wind kan een spelbreker zijn. Heeft u een open poort met dunne spijltjes, dan speelt  wind nauwelijks een rol.
Maar bij dichte poorten zijn bepaalde motoren wel geschikt in een winderig gebied en andere weer niet. Meestal zijn de 230Vac motoren geschikt voor dichte poorten in een winderig gebied.
Heeft u een dichte poort in een winderig gebied dan raden wij u aan voor aanschaf contact met ons op te nemen voor advies.

Factor: gewicht
Het gewicht van de poort is een belangrijke factor. Dit mag echter bij benadering zijn. In de productomschrijving staat het maximale toelaatbare gewicht van de poort omschreven.
Belangrijk is dat de poort vloeiend draait zonder kraken of piepen. Soepel met de hand draaibaar of schuifbaar.

Factor: afmeting van de poort
Voor open spijlenpoorten is dit minder belangrijk dan voor dichte poorten.  In combinatie met wind kan een grote gesloten poort lastig te openen/sluiten zijn voor bepaalde typen motoren.
De 230 Vac motoren duwen ook bij sterke wind gewoon door.

4. Kies ik een 24Vdc of een 230 Vac motor?

De 24 Vdc motor heeft als voordeel dat deze zeer veilig is. Bovendien kan de kracht van de motor zeer zuiver ingesteld worden.
De meeste motoren zijn uitgerust met een obstakeldetectie-systeem. Wanneer tijdens het bewegen van de poort een obstakel wordt gevoeld zal de poort stoppen en omkeren.
Ze zijn dus in standaarduitvoering (zonder fotocelbeveiliging) al heel er veilig.
De voeding naar de besturingkast moet uiteraard wel 230Vac zijn.

De 230Vac motor heeft als voordeel dat deze zeer krachtig zijn. Wanneer een obstakel of persoon de beweging van de poort zal hinderen zal deze krachtig doorduwen.
Omdat ze zo krachtig zijn, is het belangrijk dat het werkgebied van de poort beveiligd wordt met fotocellen en veiligheidslijsten Deze detecteren een obstakel of bewegend persoon. De poort zal bij detectie van een obstakel stoppen en weer open gaan.

 

Veiligheid staat voorop:

1.    Zorg dat u altijd minimaal een paar fotocellen monteert.

2.    Poortmotoren kunnen zeer krachtig zijn en kunnen bij verkeerd gebruik schade toebrengen.

3.    Bedien de poort niet als u geen zicht heeft op de poort.

4.    Laat kinderen nooit spelen met de automatische poort, het is geen speelgoed.

5.    Houd de afstand-bedieningen uit de buurt van kinderen.

6.    Uw automatische poort is een stuk techniek. Techniek kan stuk gaan. Ga er daarom nooit klakkeloos van uit dat alles veilig werkt. Let op met kinderen en huisdieren !!

© 2017 - 2024 www.quiko-poortopeners.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel